Kevyt Yrittäjyys ja Työttömyysturva

Kevyt yrittäjyys on nykyaikainen tapa toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana ilman omaa yritystä. Se tarjoaa joustavuutta ja helppoutta niille, jotka haluavat kokeilla yrittäjyyttä tai tehdä satunnaisia keikkoja. Kuitenkin, kun puhutaan työttömyysturvasta, kevyt yrittäjä kohtaa usein epävarmuutta ja kysymyksiä siitä, miten turva on järjestetty ja mitä oikeuksia hänellä on.

Työttömyysturvan Perusteet Kevyille Yrittäjille

Työttömyysturva on tärkeä osa sosiaaliturvaa, ja se koskee myös kevyitä yrittäjä. Työttömyysturvan saaminen kevyenä yrittäjänä riippuu useista tekijöistä, kuten työhistoriasta, toimeksiannon luonteesta ja siitä, miten työskentely on järjestetty.

  • Ansiopäiväraha: Kevyt yrittäjä voi olla oikeutettu ansiopäivärahaan, jos hän on työttömäksi jäädessään työssäoloehto täyttävä yrittäjä. Tämä tarkoittaa, että hänen tulee olla tehnyt työtä riittävän pitkään ja ansainnut siitä tarpeeksi.
  • Yrittäjän työttömyyskassa: Liittymällä yrittäjän työttömyyskassaan kevyt yrittäjä voi turvata itselleen paremman työttömyysturvan. Kassaan kuuluminen edellyttää yleensä tiettyä ajanjaksoa yrittäjänä toimimista ja tietyn suuruisia tuloja.
  • Toiminnan lopettaminen: Jos kevyt yrittäjä päättää lopettaa toimintansa, hänen tulee ilmoittaa siitä TE-toimistoon ja hakea työttömyysetuutta. Työttömyysetuuden saaminen edellyttää, että yrittäjä on lopettanut toimintansa kokonaan tai merkittävästi vähentänyt sitä.
  • Osittainen työttömyys: Jos kevyt yrittäjä työskentelee osa-aikaisesti tai kausiluonteisesti, hän voi olla oikeutettu osittaiseen työttömyysetuuteen. Tämä riippuu hänen työtunneistaan ja tuloistaan.

Yhteenveto ja Vinkkejä

Kevyt yrittäjä voi siis saada työttömyysturvaa tietyin ehdoin. On tärkeää, että kevyt yrittäjä selvittää oikeutensa ja velvollisuutensa hyvissä ajoin ennen mahdollista työttömyyttä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi työttömyyskassaan liittymistä ja työssäoloehtojen täyttämistä. Lisäksi on suositeltavaa pitää kirjaa työtunneista ja tuloista, sillä ne vaikuttavat työttömyysturvan määrään ja saatavuuteen.

Muista, että työttömyysturvan säännöt voivat muuttua, joten ajantasaisen tiedon saaminen on tärkeää. TE-toimisto ja työttömyyskassat tarjoavat neuvontaa ja tietoa, joten älä epäröi kääntyä heidän puoleensa kysymyksissäsi. Kevyt yrittäjyys ja työttömyysturva voivat toimia yhdessä, kunhan tiedät pelisäännöt.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oletko jo kevytyrittäjä meillä?

Liity jo tänään

Palveluumme liittyminen on helppoa. Rekisteröidy, täytä tietosi ja lähetä voimassa oleva verokorttisi

Voit aloittaa laskutuksen heti, me hoidamme loput!

 

Kenelle palvelumme sopii?

Palveluitamme käyttävät ihmiset lähes kaikilta toimialoilta, ja laskutettavan työn luonne vaihtelee aina vakituisista toimeksiantosuhteista yksittäisiin keikkatöihin.

Myös yritykset jotka etsivät kaltaisiasi ahkeria freelancereita käyttävät palveluitamme.

Miksi juuri me?

Olemme ammattitaitoinen, hyvämaineinen laskutuspalveluyritys, joka tekee varmasti myös vaikutuksen asiakkaisiisi.

Jokainen laskuttaja on meille yksilö, jota haluamme auttaa henkilökohtaisesti aina parhaamme mukaan.