Valokuvaaja Pasi Hakala vaihtoi toiminimiyrittäjyydestä kevytyrittäjäksi


Odeal auttoi eroon oravannahoista

Kevytyrittäjyys on avannut minulle mahdollisuuksien maailman. Olen ollut koko työikäni vakituisessa palkkatyössä, enkä ole koskaan ollut yrittäjähenkinen. Sivutöiden taikominen todellisiksi tuloiksi on siten ollut aina melkoinen kompastuskivi.

Samanaikaisesti palkkatyössä ja yrittäjä toimiminen ei ole houkutellut. Sosiaalisen median sivutuloni ovat olleet niin satunnaisia ja epäsäännöllisiä, etten ole kokenut kannattavaksi perustaa yritystä tai osakeyhtiötä. Yrittämisen vaatima panostus ja siihen sisältyvä riski, on ollut henkilökohtaisen elämäni haasteiden vuoksi tarpeeton kuorma. Byrokratian realiteetit ovat valitettavasti lannistaneet monen menestyskelpoisen idean kehittelyn pidemmälle.

Olen sanonut useille tarjouksille ei ja vältellyt laskuttamisen painetta viimeiseen saakka, koska olen kokenut sen hankalaksi. Olen kuullut itseni ehdottavan usein diilejä, joissa rahaa ei tarvitsisi liikuttaa lainkaan. Kaupalliset yhteistyöni eivät siis ole olleet siten kaupallisia, että olisin koskaan niistä varsinaisesti laskuttanut. Olen toki saanut huomattavia alennuksia tuotteista, joille olen tarjonnut näkyvyyttä. Tällaiset sosiaalisen median yhteistyöt ovat toki olleet kannattavia silloin, kun kyseessä on ollut jokin tuote, mikä olisi ollut hankintalistalla joka tapauksessa. Tällöin tuotteen saaminen hyvällä alennuksella tai kokonaan maksutta on auttanut säästämään rahaa. Muunlaiset, niin sanotut ylimääräiset tuotelahjat eivät kuitenkaan maksa laskuja. Oravannahkakauppa voi olla joskus toimiva ja molempia palveleva vaihtokauppa, mutta se ei saisi olla pakko sen vuoksi, että laskuttaminen ei ole mahdollista.

Nykypäivän kevytyrittäjyys on helppo ja kannattava ratkaisu keikkaluontoisiin sivutuloihin. Kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta ei ole kirjanpitovelvollinen, mikä jo itsessään on minulle matemaattisen erityisvaikeuden omaavana valtava helpotus. Laskutuspalvelu ilmoittaa tiedot maksetuista palkoista eteenpäin verottajalle, joten kevytyrittäjänä olen kaikesta vastuusta ja paperisodasta vapaa. Laskutuspalvelu mahdollistaa palkan keräämisen myös jemmaan. Kaikkea maksettua palkkaa ei ole pakko siirtää tilille heti, vaan silloin kun se itselle sopii parhaiten.

Muutaman prosentin palvelumaksu ei ole pelkkä palvelumaksu, vaan se kattaa vapauden kirjanpitovelvollisuuksista lisäksi myös useita eri lisäpalveluita oman toiminnan kehittämiseksi sekä ihan suoranaisia alennuksia Odealin yhteistyökumppaneilta. Palvelumaksun lisäksi Odealin käytöstä ei koidu mitään ylläpito- tai piilokuluja.

Kirjautuminen palvelun käyttäjäksi ja verokortin lataaminen omille sivuille oli helppoa ja vaivatonta. Varsinaisen laskun tekeminen kävi itse asiassa niin helposti, etten ehtinyt edes tajuta, kun lasku oli jo valmis. Ideani oli kuvata koko prosessi tähän referenssiartikkeliin, mutta kaikki kävi niin äkkiä, etten kutsuisi sitä edes prosessiksi. Se oli paremminkin silmänräpäys. Ohjelma löysi firman nimellä yrityksen y-tunnuksen ja laski oikean alvin mukaan automaattisesti. Lasku oli valmis, ennen kuin ehdin edes sisäistää sen vaiheita.

Ohjelma tallentaa toimeksiantajat, jolloin jatkossa laskutettavan yrityksen tai henkilön helposti voi valita valikosta. Oletus eräpäivä oli seitsemän päivää, mutta 14 päivää lienee kohtelias keskiarvo. Kannattaa kuitenkin varmistaa toimeksiantajan käyttämä yleinen maksuehto samalla kun sopii työtehtävän ja sen hinnan. Näin välttyy pettymykseltä, ellei laskua olekaan maksettu omavalintaisessa toiveajassa.

– Toimittaja Mirkka Torikka

Kuva: Pasi Hakala

 

 Odeal Oy on vuonna 2009 perustettu suomalainen kevytyrittäjien laskutuspalvelu. Asiakkainamme on tuhansia eri toimialojen kevytyrittäjiä. www.odeal.fi 


Alla olevista linkeistä voit tutustua artikkelin kirjoittajan omaan blogiin sekä Instagramiin

Oletko jo kevytyrittäjä meillä?

Liity jo tänään

Palveluumme liittyminen on helppoa. Rekisteröidy, täytä tietosi ja lähetä voimassa oleva verokorttisi

Voit aloittaa laskutuksen heti, me hoidamme loput!

 

Kenelle palvelumme sopii?

Palveluitamme käyttävät ihmiset lähes kaikilta toimialoilta, ja laskutettavan työn luonne vaihtelee aina vakituisista toimeksiantosuhteista yksittäisiin keikkatöihin.

Myös yritykset jotka etsivät kaltaisiasi ahkeria freelancereita käyttävät palveluitamme.

Miksi juuri me?

Olemme ammattitaitoinen, hyvämaineinen laskutuspalveluyritys, joka tekee varmasti myös vaikutuksen asiakkaisiisi.

Jokainen laskuttaja on meille yksilö, jota haluamme auttaa henkilökohtaisesti aina parhaamme mukaan.