Valokuvaaja Pasi Hakala vaihtoi toiminimiyrittäjyydestä kevytyrittäjäksi

Olipa kerran Jyväskylän kauppalaispihalla suosittu ravintola, joka vuonna 2015 oli täysin velaton. Tilanne yllätti yrittäjän. Kun velkapaine ei enää pakottanut puurtamaan keittiömestarina, ravintolayrittäjä Pasi Hakalalle avautui mahdollisuus miettiä unelmat uusiksi. Hän päätyi spontaanisti myymään bisneksensä ja päätti tarttua kauhan sijasta kameraan. 

Hakala oli tehnyt kokkaushommien ohella valokuvauskuvauskeikkoja jo jonkin aikaa. Nyt oli aika upgreidata vanha harrastus leipätyöksi. Hän aloitti valokuvaajan ammattitutkinnon opinnot ja pisti pystyyn oman yrityksen Studio Varjon. Hakala haaveili omaehtoisesta elämästä, mihin juuri myyty ravintola tarjosi hyvän pesämunan.

”Ajatukseni oli tehdä kuvaushommia rennosti kysynnän mukaan ja kehittää sekä kouluttaa itseäni siinä sivussa.”

Jonkin ajan kuluttua hän sai kuitenkin huomata, että satunnainen toiminimellä työskentely alkoi tuntua taloudellisesti velvoittavalta. Yrittäjän kulut juoksivat myös hiljaisina kuukausina, mikä kasvatti tarpeetonta painetta asiakashankintaan. 

”Koin, että asiakasvirran olisi pitänyt olla heti säännöllistä, vain siksi että toiminnan ylläpitokulut edellyttivät sitä. Alvit ja ennakkoverot tuli maksaa hiljaisimpinakin kuukausia.”

Tilanne loi paradoksaalisesti juuri sellaista stressiä, mistä Hakala oli halunnut irtautua. Omaehtoinen unelmaduuni olikin kaikkea muuta kuin kevyttä.

”Olin valinnut yritysmuodon sen oletetun vapauden vuoksi, mutta toiminimi itsessään toikin tienauspainetta. Tunsin, että valinnastani sakotettiin. En halunnut tehdä miinustiliä niinä kuukausina, kun halusin ottaa rennommin tai keskittyä kouluun. Tajusin, ettei tämä paketti vain toimi näin.”

Pari vuotta myöhemmin Hakala kuuli kevytyrittäjyydestä ja huomasi, että kyseinen konsepti oli kuin tehty ratkaisemaan hänen ongelmansa. Hän päätti toimennimensä ja loi Odealin sivustolle profiilin, jonka ylläpitäminen ei maksa mitään. Tämän jutun tekohetkellä Hakala on toiminut kevytyrittäjänä jo kuusi vuotta.

”En vaihtaisi vaivattomasta kevytyrittäjyydestä pois mistään hinnasta. Palvelumaksua kompensoi se, että enää ei tarvitse maksaa kirjanpitäjälle. Halusin käsistäni pois laskutukset, suoritusten seurannan ja mahdollisten maksumuistutusten lähettämisen. Haluan karsia kaikenlaisen pakkopullan minimiin ja saada keskittyä olennaiseen eli valokuvaukseen ja ammattitaitoni kehittämiseen.”

Hakala päivittää valokuvauksen ammattitutkintoaan erikoisammattitutkinnoksi ja kokee helpottavaksi sen, etteivät yrittäjän kulut juokse silloin, kun hän istuu koulunpenkillä.

”Kevytyrittäjänä hiljaisista kuukausista ei tarvitse ottaa stressiä. Toki ne saattavat olla joskus taloudellisesti tiukkoja, mutta haluan saada itse päättää, onko se asia, jolle tarvitsee tehdä jotain. Toiminimiyrittäjyys teki tiukasta kuukaudesta helposti jo lähtökohtaisesti ongelman. Nyt asiakkaita ei sentään tarvitse etsiä sen vuoksi, että yrittäjän kuukausittaiset kestokulut saisi maksuun.”

Ennen kaikkea kevytyrittäjyys on Hakalalle elämänlaatukysymys.

”Työni on epäsäännöllistä ja haluan, että sitä se myös saa olla. Elämässä on muutakin kuin työ. En halua joutua pakottamaan työtahtiani säännölliseksi vain siksi, että pystyn mahdollistamaan yrittäjyyden ylipäätään. Kevytyrittäjänä tällaista painetta ei ole.”

Hakala myös kehuu Odealin laadukasta asiakaspalvelua. 

”Puhelimella tavoittaa joka kerta ja tyhmiinkin kysymyksiini jaksetaan vastata kärsivällisesti. Asioistani välitetään aidosti.”

Hakala suosittelee kevytyrittäjyyttä myös valokuvauskeikkoja tekeville harrastelijoille. Hän muistuttaa, että omaa kädenjälkeä ja työpanosta pitää osata arvostaa, eikä tyytyä ainaisiin oravannahkakauppoihin. Kevytyrittäjyys tarjoaa matalan kynnyksen vaihtoehdon satunnaisten keikkahommien laskuttamiseen. Hän kehuu palvelua myös sen monipuolisuuden vuoksi. 

”Tämä työmuoto ei sido yhteen toimialaan, vaan pystyn laskuttamaan, vaikka viittä eri työtä samalla systeemillä, ilman että tarvitsisi miettiä oman yrityksen imagon muutosta.”

Yli kymmenen vuoden kuvauskokemus on koulinut Hakalan luovaksi ammattilaiseksi yhä vain kasvattaen hänen intohimoaan valokuvaustaiteeseen. Jyväskylässä sijaitsevan studion lisäksi Hakala kuvaa moninaisissa miljöissä isoja kamppiksia muun muassa Harvialle ja S-ryhmälle.

Kevytyrittäjyys ei ole vähentänyt hänen uskottavuuttaan ammattilaisena.

”En ole ikinä kohdannut mitään vähättelyä valintaani kohtaan, ainoastaan aitoa mielenkiintoa.”

Hakala liikkuu taltioimaan myös erilaiset juhlat ja tapahtumat asiakkaan toiveiden mukaan. Kevytyrittäjänä hän kokee voivansa kuunnella myös omia tarpeitaan.

”Haluan tehdä töitä omilla ehdoillani, sillä aika on arvokkainta pääomaa”, Hakala sanoo, ja kertoo, että kutsuu itseään yhä yrittäjäksi aivan samoin kuin ennenkin. Vaikka byrokratia on kevyttä, niin ammattilaisena Hakala ottelee valokuvauksen raskaassa sarkassa. 

Hakalan studioon pääset tutustumaan https://studiovarjo.fi/

Teksti: Mirkka Torikka

Kuva: Oona K

 Odeal Oy on vuonna 2009 perustettu suomalainen kevytyrittäjien laskutuspalvelu. Asiakkainamme on tuhansia eri toimialojen kevytyrittäjiä. www.odeal.fi 

thumbnail image003

Oletko jo kevytyrittäjä meillä?

Liity jo tänään

Palveluumme liittyminen on helppoa. Rekisteröidy, täytä tietosi ja lähetä voimassa oleva verokorttisi

Voit aloittaa laskutuksen heti, me hoidamme loput!

 

Kenelle palvelumme sopii?

Palveluitamme käyttävät ihmiset lähes kaikilta toimialoilta, ja laskutettavan työn luonne vaihtelee aina vakituisista toimeksiantosuhteista yksittäisiin keikkatöihin.

Myös yritykset jotka etsivät kaltaisiasi ahkeria freelancereita käyttävät palveluitamme.

Miksi juuri me?

Olemme ammattitaitoinen, hyvämaineinen laskutuspalveluyritys, joka tekee varmasti myös vaikutuksen asiakkaisiisi.

Jokainen laskuttaja on meille yksilö, jota haluamme auttaa henkilökohtaisesti aina parhaamme mukaan.