Kysymyksiä?

Alta löydät useimmiten kysytyt kysymykset

Voinko lähettää laskun ulkomaille?

Kyllä onnistuu. Lähetämme laskun asiakkaallesi ulkomaille sähköpostitse, voit luoda ulkomaiselle asiakkaalle laskun normaalisti nettipalvelun kautta, ja laskun valuutaksi voi tarvittaessa muuttaa ulkomaanvaluutan, esim. USD. Ulkomaille lähetettävissä laskuissa arvonlisävero on yleensä nolla. 

Kun laskutat EU:n alueella sijaitsevaa yritystä, tarvitaan myös asiakkaan VAT-tunnus, jonka voi ilmoittaa asiakkaan tiedoissa. 

Kuinka nopeasti laskut lähtevät?

Laskut lähetetään asiakkaalle saman päivän aikana, jos lasku on lähetetty Odealille tarkistettavaksi ennen klo 15 ja laskulla on kaikki tarvittavat tiedot sen lähettämistä varten. Mikäli laskutustiedot tulevat viikonloppuna, pyhäpäivinä tai illalla/yöllä, lasku lähtee asiakkaalle seuraavana arkipäivänä. 

 

Voinko suorittaa työn apulaisen kanssa?

Voit. Apulaisten tulee myös luoda omat tunnukset nettipalveluumme, jotta saamme heidän tietonsa. Lisäksi heidän tulee toimittaa verokortti ja tilinumero palkanmaksua varten. Käytännössä asiakkaalle lähtee yksi lasku, joka voidaan jakaa usealle eri palkansaajalle. Apulaisille kuuluva osuus verottomasta laskutuksesta ilmoitetaan laskua tehdessä laskun lisätiedot-kentässä. 

Odeal Oy:n nimissä ei kuitenkaan saa tehdä työnhakuilmoitusta apulaisten etsimistä varten. 

Sopimusten laatiminen

Palvelun käyttäjät voivat solmia toimeksiantosopimuksia asiakkaiden kanssa. Sopijaosapuolina ovat tällöin siis laskuttaja ja asiakas. Sopimuksessa voi olla mainittuna, että Odeal Oy toimii kevytyrittäjän laskujen välittäjänä (esim. Laskutus tapahtuu Odeal Oy:n kautta, y-tunnus 2269472-8). 

Matkakorvaukset

Matkakustannukset verovapaasti – Toimi näin

Matkakulujen verovapaan korvaamisen edellytyksenä on niiden laskuttaminen asiakkaalta. Matkat voi laskuttaa sovitun palkkion päälle tai sisällyttää palkkiohintaan eriteltynä.  

Matkakustannusten korvauksia ovat päivärahat, ateriakorvaus, majoittumiskustannukset, pysäköintimaksut ja matkustamiskustannustenkorvaukset, kuten kilometrikorvaus ja matkalipun hinnan suuruinen korvaus.

Sovi asiakkaan kanssa matkakustannusten korvausten maksamisesta palkkion päälle tai sisällytettynä palkkiohintaan. Erittele matkakustannukset asiakkaalle lähtevälle laskulle nettipalvelussa. Täytä matkarivit. Yhteenvedosta ja esikatselusta näet palkkion, matkakorvaukset ja kokonaislaskutussumman.

Kulukorvaukset

Jos tekemästäsi työstä syntyy kuluja esimerkiksi materiaalihankinnoista ja olet sopinut niiden laskutuksesta toimeksiantajasi kanssa, voit ilmoittaa ne meille tekemällä erillisen kulurivin toimeksiantajalle lähtevällä laskulla nettipalvelussamme. Muistathan lisätä liitteeksi kuitit kuluista.

Voimme korvata kulut veronalaisina kuluina palkanmaksun yhteydessä.

Veronalaiset kulukorvaukset ovat ennakonpidätystä toimittamatta maksettuja korvauksia, jotka ilmoitetaan tulorekisteriin veronalaisena tulona. Tästä syystä ne tulee aina vielä erikseen ilmoittaa omassa verotuksessa.

Kulut maksetaan laskutetusta summasta palkanmaksun yhteydessä. Kulujen tulee olla kohtuullisessa suhteessa urakkalaskutuksen määrään, eli jokaisessa palkanmaksussa tulee maksaa myös kohtuullinen osuus palkkaa.

Kuluja voi laskuttaa asiakkaalta laskutettavan palvelun ohessa tai voit sisällyttää ne laskutettavaan yhteissummaan eriteltynä.

Laskutuspalvelumme ei siis sovellu pelkän tavaran myyntiin ilman työn osuutta.

Miten toimitan kuitit teille?

Voit skannata tai kuvata kuitit ja liittää ne kuluriville laskua tehdessä. Skannatessa ja kuvatessa muista tarkistaa, että muutkin saavat selvää kuitista, ja että kuvassa näkyy kaikki kuitin tiedot. Tämän vuoksi suosittelemme säilyttämään kuitit alkuperäisinä palkanmaksuun asti.

Kone- ja kalustoinvestoinnit

Kone- ja kalustohankintoja ei voi vähentää kulukorvauksena Odealin kautta. Poikkeuksena voimme hyväksyä alle 50 euron kalusteinvestoinnit, jos ne on laskutettu toimeksiantajalta.

Huomioithan, että emme voi korvata sellaisia kuluja, joihin mahdollisesti liittyy yksityiskäytön riski.

Hankinnat, joita Odeal ei voi korvata, voi mahdollisesti ilmoittaa omassa verotuksessa tulonhankkimisvähennyksenä. Vähentäminen tarkoittaa sitä, että ilmoitat vuosittain omat tulonhankkimisvähennykset veroilmoituksessa, jolloin saat verohelpotusta vuosiverotuksen yhteydessä – maksat siis vähemmän veroa. Lisää tietoa tulonhankkimisvähennyksestä löydät verottajan sivuilta.

Mitä Odealin kautta ei voi laskuttaa?

Odeal on tarkoitettu oman työn sekä itse valmistettujen tavaroiden laskuttamista varten. Laskutuspalveluamme ei voi käyttää pelkästään tavaran jälleenmyyntiin.

Odealin kautta ei voi laskuttaa töitä, jotka vaativat erityisen toimiluvan, esimerkiksi:
– Kuljetuspalvelut, joihin tarvitaan liikennelupa
– Järjestyksenvalvonta (yleisötapahtumissa tapahtuvaa järjestyksenvalvontaa on kuitenkin mahdollista laskuttaa)
– Terveyden- ja sairaanhoitopalvelut, ml. koulutetun hierojan palvelut. Hierontaa voi laskuttaa Odealin kautta yleisen arvonlisäverokannan mukaan, mutta tällöin toiminnassa ei voi käyttää nimikettä koulutettu hieroja, eikä toimintaa voi mainostaa terveydenhuollon palveluna.

Poikkeuksena kuitenkin sähkö- ja kylmälaiteasennukset. Näitä voi laskuttaa vain jos laskuttaja on rekisteröitynyt Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) rekisteriin.

Vuokraustoimintaa ei voi harjoittaa Odealin kautta.

Lisäksi henkilökohtaisia palkkioita ei voi laskuttaa laskutuspalvelun kautta. Nämä ovat esimerkiksi:
– Kokouspalkkiot
– Henkilökohtaiset luento- ja esitelmäpalkkiot
– Hallintoelimen jäsenyydestä saadut palkkiot
– Toimitusjohtajan palkkiot

Jos olet epävarma, soveltuuko toimintasi Odealin kautta laskutettavaksi, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.

Verokortti

Minkä verokortin toimitan?

Pidätämme veron meille toimittamasi voimassa olevan verokortin mukaan. Verokortin tulee koskea palkkaa, eli emme valitettavasti voi käyttää palkanmaksussa verokorttia, joka koskee esimerkiksi työkorvausta, etuutta tai eläketuloa.

Lähetä verokorttisi ennen palkanmaksua

Tarvitsemme verokorttisi viimeistään palkanmaksun yhteydessä. Jos tarvitset uuden verokortin, saat sen kätevästi ladattua pdf-tiedostona suoraan OmaVerosta.

Suosithan verokortin toimituksessa ensisijaisesti sähköistä toimitustapaa nettipalvelumme kautta. Voit lähettää verokortin myös sähköpostitse osoitteeseen [email protected].

Verokorttia lähettäessä tarkista, että meille tulee vain verokortti eikä saamaasi selvitysosaa.

Verokortin ja muutakin postia voi lähettää meille maksutta ilman postimerkkiä alla olevaan osoitteeseen.

ODEAL OY
TUNNUS 5019685
00003 VASTAUSLÄHETYS

Lataa kuori tästä (https://s7i9w2x9.stackpathcdn.com/wp-content/uploads/2020/06/vastauslahetyskuori_Odeal.pdf)

Korttimyynti

Voit vastaanottaa korttimaksuja Zettle-kortinlukijan avulla. Zettle-kortinlukijan voi hankkia jälleenmyyjältä.

Zettlen kautta asiakkaalle luodaan myyntihetkellä sähköinen kuitti, joka toimitetaan asiakkaalle sähköpostitse. Korttimaksuna vastaanotetut rahat välittyvät Odealin maksupäätetilille, jonka jälkeen niistä voi nostaa palkan tekemällä meille palkkapyynnön.

Jos olet hankkinut Zettle-kortinlukijan ja haluat tehdä korttimyyntiä Odealin kautta, olethan meihin yhteydessä. Lähetämme tällöin sähköpostitse kutsun, jonka avulla pääset rekisteröitymään Zettlenkäyttäjäksi Odealin laskuttajana.

Tiedustele lisää asiakaspalvelustamme.

ETKÖ LÖYTÄNYT ETSIMÄÄSI?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme sähköpostin kautta. Jos sinulla on monimutkaisempia kysymyksiä, soita meille toimistoaikoina!

OLEMME TÄÄLLÄ SINUA VARTEN!