”Tutkimuksesta käy ilmi kevytyrittäjien tyytyväisyys valintaansa toimia kevytyrittäjinä.”

Uusi työ ry toteutti kevään 2023 aikana kyselyn kevytyrittäjille. Tutkimuksesta käy ilmi kevytyrittäjien tyytyväisyys valintaansa toimia kevytyrittäjinä. Kevytyrittäjyys koetaan varsin helppona ja joustavana tapana työn suorittamiseen. 

Kevytyrittäjistä 86 prosenttia on tyytyväisiä elämäntilanteeseensa, ilmenee Uusi työ ry:n Aula Researchilla teettämästä Kevytyrittäjyys 2023 -kyselystä.   

Kevytyrittäjyyden parhaina puolina nähtiin viime vuosien tapaan toiminnan helppous (73 %), säästyminen paperitöiltä (69 %), toiminnan joustavuus (52 %) ja vapaus (48 %). Lähes puolet mainitsi parhaaksi puoleksi mahdollisuuden tehdä keikkaa useille toimeksiantajille (46 %).

Hankalimmaksi kevytyrittäjyydessä koettiin työn hinnoittelu oikealle tasolle (40 %), viranomaisten heikko tietämys kevytyrittäjyydestä (40 %) sekä epäselvyys ja epävarmuus sosiaaliturvasta (39 %). Myös eri viranomaisten ohjeiden ja tulkintojen muuttumisen koki hankalaksi kolmasosa (33 %). Työn hinnoittelun kokivat haastavaksi etenkin kevytyrittäjäuransa alussa olevat ja vähän laskuttavat.

Viranomaisten tietämyksen puute ja epäselvyydet sosiaaliturvassa haittaavat puolestaan etenkin itsensä päätoimisesti kevytyrittäjänä työskenteleviä. Yli 40 000 euroa vuodessa laskuttavista kevytyrittäjistä 66 % mainitsi viranomaisten heikon tuntemuksen hankaloittavan kevytyrittäjyyttä. Mitä enemmän kevytyrittäjä laskuttaa, sitä suuremmaksi hankaluudeksi nousi epävarmuus sosiaaliturvasta.

”Suomen lainsäädäntö ei tunnista kevytyrittäjyyttä eikä muita itsensätyöllistämisen muotoja, mikä aiheuttaa ongelmia etenkin sosiaaliturvassa. Yhdistelmävakuutus eli mahdollisuus vakuuttaa itsensä sekä yrittäjä- että palkansaajatuloista olisi tärkeä uudistus, jota toivomme maan tulevan hallituksen määrätietoisesti edistävän”, Uusi työ ry:n toiminnanjohtaja Jenni Karjalainen sanoo.

”Yli puoli vuosisataa vanha yrittäjän eläkelaki kaipaisi sekin uudistusta. Harva kevytyrittäjä osaa ennustaa tulevia ansioitaan, saati sitten teoreettisen työtulon tulevaa suuruutta”, Karjalainen kuvaa.

Uusi työ ry on esittänyt, että yrittäjän eläkelakia uudistettaisiin siten, että YELissä voisi halutessaan valita vakuuttamisen toteutuneiden ansioiden mukaan, jolloin eläkettä ja sosiaaliturvaa karttuisi aina laskuttaessa.

Kevytyrittäjillä tulevaisuudenuskoa liiketoimintaansa, vaikka Suomen talouden tila mietityttää

Vaikka Suomen talouden näkymiin suhtauduttiin varautuneesti, on kevytyrittäjillä uskoa omaan työllistymiseensä jatkossakin. Kevytyrittäjyys 2023 -kyselyn mukaan 33 prosenttia ennustaa liiketoimintansa kasvavan ja 40 prosenttia kevytyrittäjistä arvioi oman liiketoiminnan pysyvän samana.

”Tulosten valossa voi todeta kevytyrittäjien olevan koko lailla läpileikkaus väestöstä. Kevytyrittäjänä työskennellään eri toimialoilla ja sekä työntekijä- että asiantuntijatehtävissä. Olisi korkea aika päästä eroon siitä ajatuksesta, että kevytyrittäjä on jokin kummajainen. Erityisen huolestuttavaa on, että niin moni kokee viranomaisten tietämyksen kevytyrittäjyydestä heikoksi”, Karjalainen toteaa.

Kevytyrittäjyys 2023 -kysely vahvistaa, ettei kevytyrittäjyys ole katoamassa minnekään. ”Päinvastoin näyttää siltä, että omaehtoisen itsensätyöllistämisen suosio jatkaa kasvuaan”, Karjalainen huomauttaa.

Kevytyrittäjyys 2023 -kyselyn toteutti Aula Research Uusi työ ry:n toimeksiannosta 15.3.6.4.2023. Selvitys toteutettiin sähköisenä kyselynä Uusi työ ry:n jäsenyritysten kevytyrittäjille. Kyselyyn oli mahdollista vastata suomeksi ja englanniksi. 

Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1744 kevytyrittäjää.

Uusi työ ry on kevytyrittäjyyspalvelujen toimialajärjestö sekä itsensätyöllistämisen ja kevytyrittäjyyden edistäjä ja puolestapuhuja. Edistämme toimialan ja siihen liittyvän lainsäädännön kehittämistä sekä kevytyrittäjien ja itsensätyöllistäjien yhteiskunnallista asemaa. Uusi työ ry on luonut toimialalle eettiset ohjeet, joita kaikki jäsenyritykset ((Eezy Kevytyrittäjät, Floy, Laskuttamo, Odeal , UKKO.FI ja Aalto Business) ovat sitoutuneet noudattamaan.

fuusio 2

Oletko jo kevytyrittäjä meillä?

Liity jo tänään

Palveluumme liittyminen on helppoa. Rekisteröidy, täytä tietosi ja lähetä voimassa oleva verokorttisi

Voit aloittaa laskutuksen heti, me hoidamme loput!

 

Kenelle palvelumme sopii?

Palveluitamme käyttävät ihmiset lähes kaikilta toimialoilta, ja laskutettavan työn luonne vaihtelee aina vakituisista toimeksiantosuhteista yksittäisiin keikkatöihin.

Myös yritykset jotka etsivät kaltaisiasi ahkeria freelancereita käyttävät palveluitamme.

Miksi juuri me?

Olemme ammattitaitoinen, hyvämaineinen laskutuspalveluyritys, joka tekee varmasti myös vaikutuksen asiakkaisiisi.

Jokainen laskuttaja on meille yksilö, jota haluamme auttaa henkilökohtaisesti aina parhaamme mukaan.