YEL-vakuutus

Onko YEL-vakuutus pakollinen kevytyrittäjälle?
Laskutuspalveluiden käyttäjät eli kevytyrittäjät luokitellaan eläkevakuuttamisessa yrittäjiksi. Mikäli vuosityötulosi ylittää YEL-vakuutuksen minimirahan (7656,26 euroa vuonna 2018), tulee sinun ottaa YEL-vakuutus.

Mikäli tulosi jäävät alle minimirajan, voit hankkia vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen.

Kertyykö kevytyrittäjätyöstä eläkettä?
Palkansaajana maksettava TYEL eroaa YEL-vakuutuksesta siten, että sinä itse arvioit vakuutukseesi vuosityötulon, jonka perusteella määräytyy sekä eläkevakuutusmaksut että kertyvä eläke. Kevytyrittäjänä sinulle kertyy eläkettä arvioimasi vuosityötulon perusteella.

Miten hankin YEL-vakuutuksen?
Autamme YEL-vakuutuksen hankkimisessa, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme. Voit myös käyttää jotain muuta valitsemaasi eläkeyhtiötä.

Mikä on työtulo?
YEL-työtulo on vakuutuksesi perusta ja siitä lasketaan eläkkeen määrä ja vakuutusmaksu.

Lain perusteella YEL-työtulo tulisi vastata työpanostasi eli sellaista palkkaa, joka keskimäärin vastaa kyseisestä työstä maksettua korvausta. Mitä pienemmän työtulon asetat, sitä pienemmät eläkemaksut ja toisaalta myös eläkkeen määrä. YEL-työtuloa ei välttämättä kannata asettaa alkuun kovinkaan suureksi.

Aloita laskuttaminen jo tänään!

Nettipalvelumme toimii kaikilla laitteilla ja on käytössäsi 24/7. Luot siellä asiakkaita, laskuja, matkalaskuja ja hallinnoit varojasi.