Usein kysytyt kysymykset

Henkilökohtainen neuvonta

Olemme koonneet sivustolle tietoa toiminnastamme ja palvelun käyttämisestä. Löydät sivuilta vastauksen kysymyksiisi helposti, mutta voit aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme 050 577 1478 tai tulla käymään toimistossamme Helsingissä.

Kattava sivusto

Päivitämme sivustollemme jatkuvasti lisää tietoa palvelustamme. Voit käyttää menuvalikon perässä olevaa hakutoimintoa jos et löydä vastausta kysymykseesi helposti.

Jos et löydä vastausta täältä, kysy lisää asiakaspalvelustamme.

Aloittaminen

Miten pääsen mukaan?

Rekisteröidy ilmaiseksi laskutuspalvelun käyttäjäksi osoitteessa www.laskuta.com. Saat tunnukset käyttöösi välittömästi ja pääset aloittamaan laskutuksen jo tänään.

Tunnusten luominen on helppoa ja maksutonta. Odeal Laskutuspalvelun komissio perustuu vain laskutukseen, eikä kiinteitä aloitus-, lopetus- tai muitakaan maksuja ole.

Aloita rekisteröityminen

Mitä kerron asiakkaalle?

Kerro asiakkaalle, että laskutat yrityksenä ja että laskuttajayrityksen nimi on Odeal Oy (y-tunnus 2269472-8).

Asiakkaanasi voi siis olla yksityisiä tai yrityksiä, ulkomaisia tai kotimaisia. Kaikille asiakkaille on hyvä kertoa, että laskutus tapahtuu Odeal Oy:n kautta, jotta ei jää epäselväksi, kenen kanssa asioidaan. Tämä on tärkeää yritysasiakkaille etenkin tilaajan velvollisuuksien selvittämiseksi ja yksityisasiakkaille tieto siitä, että laskuttajayritys ovat Odeal Oy:llä. Lisäksi yksityishenkilöt saavat kotitalousvähennyksen tilaamistaan palveluista.

Voit myös kertoa asiakkaallesi oman markkinointinimen, mutta y-tunnuksen tulee olla Odeal Oy:n y-tunnus (y-tunnus 2269472-8).

Tarvitaanko jotain sopimuksia aloittamisen yhteydessä?

Ei mitään. Työsuhde Odealiin on automaattisesti voimassa laskutuspalvelun kautta toimittaessa kunkin asiakkaalta laskutettavan kauden ajan. Keskeiset työehdot löytyvät www.laskuta.com-sivulta kohdasta Ohjeet > Työsuhde > Työsopimuksen keskeiset ehdot.

Asiakkaan kanssa voidaan laatia sopimus toimeksiannosta. Nettipalvelusta löydät valmiita sopimuspohjia, joita voit halutessasi käyttää. Mikäli tarvitset apua sopimusten laatimisessa, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme.

Mitä velvollisuuksia rekisteröitymisestä seuraa?

Ei mitään. Palvelulla ei lisäksi ole mitään kiinteitä aloitus-, lopetus- tai muitakaan maksuja. Rekisteröitymällä saat ilmaiseksi käyttöösi laskutusohjelman, asiakashallintajärjestelmän sisältäen kevyen CRM:n, työ- ja projektilistat sekä paljon muuta. Rekisteröityminen mahdollistaa laskuttamisen Odeal Oy:n kautta.

Yleistä palvelusta

Mille toimialoille laskutuspalvelu soveltuu?

Palvelumme sopii lähes kaikille toimialoille. Vain taivas on rajana toimialojen suhteen. Voit toimia mm. myyjänä, graafikkona, konsulttina, rakennusmiehenä, maalarina, muusikkona, kouluttajana, web-guruna jne. Eniten laskutuspalvelun asiakkaina on rakennusmiehiä, konsultteja, myyjiä, asentajia, valokuvaajia, kouluttajia ja kääntäjiä.

Onko statukseni yrittäjä vai palkansaaja?

Palkansaaja. Jokaisen toimeksiannon ajaksi muodostuu määräaikainen työsuhde. Saat toimeksiannon suorittamisen jälkeen halutessasi työtodistuksen tekemästäsi työstä.

Voinko perustaa oman yrityksen myöhemmin?

Kyllä voit. Laskutuspalvelu on hyvä alusta myös kokeilla yrittämistä ja itsensä työllistämisestä saa hyvät eväät oman yrityksen perustamiseen. Lisäksi jos haet yrityksen perustamiseen starttirahaa, on Odealin kautta työskentely katsottu toisinaan plussana starttirahan myöntämiselle.

Kerryttääkö työsuhteeni työttömyysturvaa?

Itsensätyöllistäjä, jolla on on YEL-vakuutus, voi nyt liittyä yrittäjien työttömyyskassaan ja kerryttää sitä kautta työssäoloehtoa.

Laskutus

Miten laskutus käytännössä järjestyy?

Asiakaslaskutus tapahtuu kätevästi nettipalvelua hyväksikäyttäen. Nettipalvelussa on kattavat ohjeet siitä, miten laskutusta hoidetaan.

Nettipalvelussa luot laskun lomakkeella asiakkaallesi. Lasku tarkastetaan manuaalisesti arkisin klo 9-16 välillä ja välitetään asiakkaalle haluamallasi tavalla, joko verkkolaskuna, sähköpostilla tai postitse.

Voinko vastaanottaa käteistä? Entä korttimaksut?

Käteissuorituksista kirjoitetaan jäljentävä kuitti tulee olla juoksevasti numeroitu, siinä tulee olla y-tunnuksemme 2269472-8 ja arvonlisäveroerittely. Jos haluat kuittipohjia, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme. Pankkikorttimaksuja voidaan ottaa vastaan maksupäätteillä tai älypuhelimiin soveltuvilla sovelluksilla. Suoritukset tulevat Odealin tilille, josta niitä voidaan tilittää palkkana esim. kerran kuukaudessa.

Maksupääte on maksullinen, maksaen noin 15-50 euroa kuukaudessa. Mikäli haluat ottaa vastaan pankkikorttimaksuja, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme. Lisäksi meillä on sopimus iZettlen kanssa. iZettlen palvelun kautta voit vastaanottaa korttimaksuja älypuhelimellasi.

Ulkomaalaisten laskutus? Paypal?

Kyllä onnistuu. Lähetämme laskun asiakkaallesi esim. sähköpostitse, mutta asiakas voi sen maksaa käyttämällä hallinnon PayPal-tunnusta. PayPal veloittaa muutaman prosentin maksusta ja mahdollisen konvertointipalkkion, mikäli valuutta on muu kuin euro.

Ulkomaalaiset laskut lähetetään nettipalvelun kautta ja nettipalvelussa on mahdollista vaihtaa valuutaksi muu kuin Euro. Ulkomaille lähetettävissä laskuissa arvonlisävero on nolla.

Kuinka nopeasti lasku lähtee asiakkaalle?

Lasku lähtee yleensä samana, mutta viimeistään seuraavana päivänä laskutustietojen lähettämisestä. Mikäli laskutustiedot tulevat viikonloppuna, pyhäpäivinä tai illalla/yöllä, lasku lähtee asiakkaalle seuraavana arkipäivänä.

Lähetämme laskut samana päivänä, mikäli laskutustiedot tulevat meille klo 16 mennessä.

Mitä jos asiakas ei maksa laskuaan?

Nettipalvelussa pystyy seuraamaan laskujen statusta ja mikäli asiakas ei ole maksanut sitä ajallaan, se näkyy myöhästyneenä. Laskun perään voi itse kysyä asiakkaalta tai antaa meidän hoitaa perintätoimet. Näistä perintätoimista ei aiheudu minkäänlaista kulua käyttäjälle.

Yleensä asiakkaalle lähetetään maksumuistutus erääntyneestä saatavasta. Mikäli laskua ei sittenkään makseta, neuvotellaan asiasta käyttäjän kanssa. Äärimmäisenä vaihtoehtona saatava peritään oikeudellisessa perinnässä haastehakemuksella.

Palvelun käyttäminen

Voinko palkata itselleni apulaisia?

Voit. Apulaisten tulee myös luoda omat tunnukset nettipalveluumme, jotta saamme heidän tiedot. Lisäksi heidän tulee toimittaa verokortti ja tilinumero palkanmaksua varten. Käytännössä asiakkaalle lähtee yksi lasku, joka voidaan jakaa usealle eri palkansaajalle. Apulaisille kuuluva osuus palkasta ilmoitetaan laskutusta tehdessä. Apulaiset voivat myös toimittaa ajopäiväkirjansa verottomien korvausten maksamista varten.

Odeal Oy:n nimissä ei kuitenkaan saa tehdä esimerkiksi työnhakuilmoitusta, vaan kaikessa Odeal Oy:n nimen käytössä tulee käydä selvästi ilmi, että henkilö työskentelee Odeal Oy:n laskutuspalvelun kautta.

Voinko vähentää työhön liittyviä kuluja?

Voit vähentää työhön liittyviä kuluja. Kuluvähennyksiin liittyen kannattaa tutustua niihin liittyviin rajoituksiin ja ehtoihin. Pääsääntö kuitenkin on, että työhön liittyvät materiaalikulut korvataan laskutuksesta, mutta koneinvestoinnit ei.