Usein kysyttyä

 • Yleistä

  Maksaako palveluun rekisteröityminen?

  Kevytyrittäjäksi rekisteröityminen on aina maksutonta. Palvelumaksumme maksetaan ainoastaan palkan nostamisen yhteydessä. Palvelumaksumme on ainoa maksu Odealille palvelun käytöstä ja palvelumaksun suuruus riippuu laskutuskertymästä ja on 2-5 prosenttia. Palvelun käyttäjäksi rekisteröityminen ei myöskään velvoita sinua mihinkään.

  Voinko perustaa nettikaupan Odealin kautta?

  Voit toimia kauttamme kaikilla sellaisilla toimialoilla, joilla myydään lähinnä omaa työtä ja osaamista. Jos sinun tulee toimintaasi varten tehdä isoja investointeja koneisiin ja kalustoon, suosittelemme oman yrityksen perustamista. Mikäli haluat tehdä vähittäis- tai tukkumyyntiä, perustaa verkkokaupan, jossa myydään tuotteita suoraan kuluttajille tai yrityksille käyttäen maksuja verkkopankin tai luottokorttien avulla, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme.

  Miksi en perustaisi toiminimeä?

  Kun perustat toiminimen tai osakeyhtiön, tulee sinusta yrittäjä ja sitoudut yrittäjän velvollisuuksiin. Tällöin sinun hoidettavaksi tulee mm. ennakkoverojen ja arvonlisäveron maksut sekä kirjanpitovelvollisuus siitäkin huolimatta vaikka tilitoimisto hoitaisi ne puolestasi. Yrittäjä on itse aina vastuussa asioiden hoidosta. Odealin kautta sinun hoidettavaksi tulee vain YEL-vakuutuksesta huolehtiminen sekä oman työsi myynti ja markkinointi.

  Tuleeko Odeal omaa yritystä edullisemmaksi?

  Kaikki riippuu kaikesta. Tähän ei ole sopivaa laskukaavaa, koska asioiden verrattavuus on osittain hankalaa. Voit verrata oman yrityksen perustamista kevytyrittäjyyteen.

  Olenko siis yrittäjä vai palkansaaja?

  Olet verotuksen ja kirjanpitovelvollisuuden osalta palkansaajan asemassa. Työttämyysturvalaissa sinut kuitenkin rinnastetaan yrittäjäksi vuoden 2016 voimaan tulleen lain mukaan. Siitä huolimatta sinulla on mahdollisuus saada soviteltua päivärahaa, mikäli yrittäjämäisen toimintasi katsotaan olevan sivutoimista. Eläkevakuuttamisen osalta kuulut YEL:n piiriin ja sinun tulee hankkia YEL-vakuutus silloin, kun vakuuttamisvelvollisuuden kriteerit täyttyvät.

  Voinko käyttää työssäni apulaista?

  Voit tehdä töitä myös yhdessä muiden kevytyrittäjien kanssa, jotka ovat myös rekisteröityneet palvelumme käyttäjiksi. Laskutussumma voidaan jakaa sopimassanne suhteessa. Lisäksi kaikki voivat vähentää oman työn tekemisestä aiheutuneet kulunsa.

  Minkä verokortin toimitan? Onko tulo sivutuloa?

  Meille ei ole merkitystä verokortin tyypillä. Pidätämme veron meille toimittamasi verokortin mukaan – se voi olla päätoimen tai sivutulon verokortti. Verottaja laskee kaikki vuoden aikana tienatut tulot yhteen ja verottaa kaikkia tuloja samalla veroprosentilla riippumatta siitä, onko ne ansaittu pää- tai sivutoimesta.

 • Laskutus

  Miten toimitan laskutustietoja Odealille?

  Rekisteröitymisen jälkeen saat käyttöösi kätevän nettipalvelun, jonka avulla voit lähettää laskut asiakkaillesi. Lähettämäsi laskutustiedot ja koko asiakasrekisteri tallentuu nettipalveluun. Voit myös laatia laskuja luonnos-tilaan ja lähettää niitä myöhemmin.

  Onko laskutuksessa jokin minimisumma?

  Laskuissa ei ole alarajaa ja voit halutessasi laskuttaa myös pieniä summia. Mikäli kuitenkin työsi luonteen vuoksi laskutat ainoastaan muutaman kympin laskuja, niin otathan yhteyttä asiakaspalveluun, jotta voimme miettiä myös muita vaihtoehtoja laskutukselle, kuten izettle tms.

  Voinko laskuttaa yksityishenkilöitä? Saavatko he kotitalousvähennyksen?

  Voit toki laskuttaa myös yksityishenkilöitä ja heidän on mahdollista saada työn osuudesta kotitalousvähennys. Huomioi kuitenkin laskutusta tehdessäsi erotella työn ja materiaalin osuus laskulle.

  Miltä lasku näyttää?

  Laskussa näkyy oma nimesi ja puhelinnumero tai vastaavasti omalle toiminnalle keksimäsi markkinointinimi. Esimerkkilaskua voit katsella tästä.

  Milloin lasku lähtee asiakkaalle?

  Lähetämme laskun eteenpäin asiakkaallesi saman arkipäivän aikana, mikäli se saapuu nettipalveluun ennen klo 15. Toki edellytys on, että laskussa ei ole virheitä. Voit tutkia lähetettyjä laskuja nettipalvelusta käsin.

  Miten arvonlisävero menee Odealissa?

  Odealissa arvonlisävero menee kuten missä tahansa yrityksessä. Laskulle on lisättävä arvonlisävero (24, 14 tai 10 prosenttia) tai vastaavasti Odeal voi lähettää laskun käänteisellä arvonlisäverolla (mm. rakennusalalla). Ulkomaalaisille yhtiöille laskutus menee ilman arvonlisäveroa.

  Voinko laskuttaa tarvikkeita ja matkakuluja?

  Voit laskuttaa työn lisäksi myös matkakuluja, materiaaleja, tarvikkeita jne. Huomaa, että mikäli laskutat matkakuluja asiakkaaltasi, ei tässä tarvitse noudattaa verottajan ohjeita verovapaista matkakorvauksista.

  Voinko laskuttaa ulkomaalaisia yhtiöitä?

  Kyllä voit. EU:ssa laskutetaan yleensä käänteisellä arvonlisäverolla ja tällöin lasku lähtee ilman arvonlisäveroa ja vero siirtyy saajan hoidettavaksi. EU-alueen sisällä oleville asiakkaille tarvitaan VAT-numero, jonka saat toimeksiantajalta.

  Hoitaako Odeal maksuhuomautukset ja perinnän?

  Jos laskun suoritus ei saavu ajoissa, voimme aloittaa laskun perintätoimet. Mikäli laskuun ei saada suoritusta yhden maksuhuomautuksen jälkeen, voimme pyynnöstänne siirtää laskun perintätoimiston hoidettavaksi. Perintätoimista ei aiheudu lisäkustannuksia kevytyrittäjälle ellei perintä ole täysin aiheeton.

 • Palkat

  Kuinka paljon minulle jää laskutuksesta?

  Saat bruttopalkkana noin 89-97 prosenttia arvonlisäverottomasta laskutussummasta. Vaihtelu johtuu eri toimialojen tapaturmavakuutuksen maksuluokista. Voit laskea tarkan palkkasumman palkkalaskurilla.

  Milloin palkka maksetaan?

  Pääsääntö on, että laskemme ja maksamme palkkasi samana päivänä, kun laskuun saapuu maksusuoritus. Voimme maksaa palkkasi myös myöhemmin mikäli olet valinnut laskulomakkeelle, että haluat palkan nostettavaksi myöhemmin. Voit myös yhdistää pienempiä laskutussummia suuremmaksi eräksi.

  Voinko saada palkkaennakkoa?

  Varsinaista palkkaennakkoa meillä ei ole, mutta voit nostaa palkan laskutuspäivänä käyttämällä hetipalkka-toimintoa.

 • Kulut

  Mitä tarkoittaa työstä aiheutuneiden kulujen korvaaminen?
  Työn tekemisessä voi aiheutua erilaisia kuluja kuten tarvike-, materiaali- ja matkakuluja.

  Jos palkanmaksussa ei otettaisi yllä mainittuja kuluja lainkaan huomioon, palkanmaksun perusteena olisi koko asiakkaalta laskutettu summa. Tässä tapauksessa työsi hintaan sisältyvien kulujen osuudesta menisi myös samat sivukulut ja verot kuten palkasta.

  Kauanko kulukuitit ovat vähennyskelpoisia?

  Voimme korvata kuluja jos ne on ostettu kahden kuukauden sisällä palkanmaksupäivästä. Mikäli kulut on laskutettu myös asiakkaaltasi, voidaan niitä korvata tapauskohtaisesti myös pidemmältä ajalta.

  Korvaamme kulut aina palkanmaksun yhteydessä. Mikäli jostain syystä jokin kulu ei mene meillä läpi, huomioi lisäksi, että voit vaatia kulujen vähennystä myös omassa verotuksessa tulonhankkimisvähennyksenä.

  Voinko laittaa kuluksi tietokoneen, asunnon vuokran tai ipadin?

  Tällaisia kuluja ei voi vähentää Odealin kautta. Verottajan mukaan nämä hankinnat saattavat sisältää myös yksityiskäyttöä. Lisäksi Odealin kautta vähennettynä ne olisivat kirjanpidollisesti meidän omaisuutta.

  Oman asunnon vuokramenoja voi vähentää osittain tulonhankkimisvähennyksenä omassa verotuksessa.

  Onko kuluissa olemassa jokin yläraja?

  Varsinaista ylärajaa kuluissa ei ole, mutta työstä on kuitenkin jäätävä vähintään työehtosopimuksen mukainen minimipalkka kulujen korvaamisen jälkeen. Tästä syystä joissain tapauksissa Odeal joutuu rajoittamaan korvattavia kuluja.

  Miten toimitan kuitit teille?

  Voit skannata, kuvata tai lähettää kuitit perinteisellä postilla. Skannatessa ja kuvatessa muista tarkistaa, että muutkin saavat selvää kuitista. Tämän vuoksi säilytä kuitteja alkuperäisinä palkanmaksuun asti.

 • Vakuutukset

  Mitä vakuutuksia tarvitaan?

  Kevytyrittäjänä tarvitset vain YEL-vakuutuksen jos sen edellytykset täyttyvät. Muita omia vakuutuksia sinun ei tarvitse ottaa. Odealilla on vastuuvakuutus 1.000.000 euroon saakka ja lisäksi mahdollisten työtapaturmien varalta vapaaehtoinen tapaturmavakuutus.

  Saanko konsulttivastuuvakuutuksen Odealin kautta?

  Kauttamme hoituu konsulttitöiden vastuuvakuutus, jonka tarjoaa OP Vakuutus Oy. Ota yhteyttä asiakaspalveluun sopiaksesi vakuutusasioista.

  Tarvitsen matkavakuutuksen työreissulle ulkomaille.

  Saat vapaaehtoisen matkavakuutuksen kauttamme ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.

 • Yel

  Onko YEL-vakuutus pakollinen kevytyrittäjälle?

  Laskutuspalveluiden käyttäjät eli kevytyrittäjät luokitellaan eläkevakuuttamisessa yrittäjiksi. Mikäli vuosityötulosi ylittää YEL-vakuutuksen minimirahan (7656,26 euroa vuonna 2018), tulee sinun ottaa YEL-vakuutus. Mikäli tulosi jäävät alle minimirajan, voit hankkia vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen.

  Kertyykö kevytyrittäjätyöstä eläkettä?

  Palkansaajana maksettava TYEL eroaa YEL-vakuutuksesta siten, että sinä itse arvioit vakuutukseesi vuosityötulon, jonka perusteella määräytyy sekä eläkevakuutusmaksut että kertyvä eläke. Kevytyrittäjänä sinulle kertyy eläkettä arvioimasi vuosityötulon perusteella.

  Miten hankin YEL-vakuutuksen?

  Autamme YEL-vakuutuksen hankkimisessa. Nettipalvelussa on suora linkki Ilmarisen vakuutuspalveluun, jonka kautta hankit YEL-vakuutuksen näppärästi. Voit myös käyttää jotain muuta valitsemaasi eläkeyhtiötä.

  Mikä on työtulo?

  YEL-työtulo on vakuutuksesi perusta ja siitä lasketaan eläkkeen määrä ja vakuutusmaksu.

  Lain perusteella YEL-työtulo tulisi vastata työpanostasi eli sellaista palkkaa, joka keskimäärin vastaa kyseisestä työstä maksettua korvausta. Mitä pienemmän työtulon asetat, sitä pienemmät eläkemaksut ja toisaalta myös eläkkeen määrä. YEL-työtuloa ei välttämättä kannata asettaa alkuun kovinkaan suureksi.

 • Tuet

  Voinko saada työttömyyspäivärahaa jos laskutan Odealin kautta?

  Jos maksamamme palkat ovat kuukaudessa enintään 300 euroa tai neljän kalenteriviikon jaksolla enintään 279 euroa, saamallasi palkalla ei ole vaikutusta päivärahan suuruuteen. Jos saatu tulo on suurempi kuin yllä mainittu suojaosuus, tulo sovitellaan työttömyyspäivärahaan.

  Voinko menettää työttömyyskorvauksen jos alan kevytyrittäjäksi?

  Päätökset toki tekee työvoimaviranomainen, mutta jos olet työtön ja saat ansiosidonnaista tai peruspäivärahaa, voit menettää oikeuden saada työttömyyskorvausta mikäli työllistyt kevytyrittäjänä kokopäiväisesti.

  Työssäoloehto Odealin kautta?

  Kevytyrittäjänä yrittäjämäinen toiminta ei kerrytä palkansaajan työssäoloehtoa. Mikäli sinulla on YEL-vakuutus, johon on määritelty työtuloksi vähintään 12 576 euroa, on sinulla mahdollisuus yrittäjän työttömyysturvaan.

 • Matkakorvaukset

  Voinko laskuttaa matkakuluja ja tarvikkeita?

  Voit laskuttaa työn lisäksi myös matkakuluja, materiaaleja, tarvikkeita jne. Huomaa, että mikäli laskutat matkakuluja asiakkaaltasi, ei tässä tarvitse noudattaa verottajan ohjeita verovapaista matkakorvauksista.

  Matkakustannukset verovapaasti – Toimi näin

  Matkakulujen verovapaan korvaamisen edellytyksenä on niiden laskuttaminen asiakkaalta. Tämä verotusseikka on muuttunut vuodenvaihteessa 2018. Matkakustannukset täytyy siis eritellä laskulle. Toimi näin:

  Sovi asiakkaan kanssa matkakustannusten korvausten maksamisesta palkkion lisäksi. Kokonaislaskutussumma on siis palkkio + matkakorvaukset. Erittele matkakustannukset laskulle nettipalvelussa. Kirjaudu nettipalveluun ja avaa uusi lasku. Täytä perustiedot ja klikkaa Matkakorvaukset -valinta. Täytä matkarivit. Yhteenvedosta ja esikatselusta näet palkkion, matkakorvaukset ja kokonaislaskutussumman.

  Jos matkakuluja ei ole laskutettu asiakkaalta, voimme matkalaskua vastaan maksaa ne ennakonpidätystä toimittamatta, mutta ilmoitamme vuosittaisella palkkailmoituksella veronalaiseksi tuloksi sellaiset matkakulut, joita ei ole laskutettu asiakkaalta.

  HUOM! Omassa verotuksessa tulonhankkimisvähennyksiin voi laittaa sellaiset matkakulut, joita ei ole laskutettu asiakkaalta, myös siinä tapauksessa että Odeal on maksanut ne ennakonpidätystä toimittamatta.

  Mikäli sinulla on kysyttävää matkakustannuksiin liittyen, ota yhteyttä asiakaspalveluumme!

 • Hetipalkka

  Tarjoamme myös hetipalkkamahdollisuuden, jolloin saat palkan jo laskutuspäivänä. Nopeimmillaan palkka laskutuksesta on tililläsi jo samana päivänä.

  Odeal Laskutuspalvelun hetipalkka on nostanut suosiotaan laskutuspalvelun käyttäjien keskuudessa. Hetipalkka mahdollistaa palkan nostamisen laskutuspäivänä, kun lasku(t) jätetään ennen klo 14. Hetipalkka mahdollistaa talouden tasaamisen ja poistaa laskun eräpäivän odottelemisen. Hetipalkka toimii siten, että valitaan laskulomakkeelta palkka nostettavaksi hetipalkkana.

  Hetipalkasta tulee 5 prosentin lisäkomissio ja se lasketaan arvonlisäverottomasta laskutussummasta. Hetipalkkaa ei voida maksaa yksityishenkilöille osoitetuista laskuista. Lisäksi laskutusperuste tulee olla riidaton, eikä laskun saajalla saa olla maksuhäiriömerkintää. Hetipalkkaa maksettaessa otetaan huomioon maksuhetkellä toimitetut matka- ja kulutositteet.

  Hetipalkan ehdot:

  Hetipalkkaa voidaan maksaa ainoastaan yrityksille, valtiolle, kunnalle tai muille yhteisöille osoitetuista laskuista.

  - Hetipalkkaa ei voida myöntää, kun laskutat uutta yritystä ensimmäistä kertaa. Laskun saajan luottotiedot ja maksutapahistoria tulee olla puhdas.
  - Laskun tulee olla lopullinen ja täysin riidaton.
  - Ennakkolaskuja ei voida maksaa hetipalkkana.
  - Laskuun liittyvien kulujen ja matkojen tulee olla meillä palkanmaksuhetkellä.
  - Palkkaan ei voida lisätä kuluja tai matkakorvauksia sen maksamisen jälkeen.

 • ALV

  Odealissa arvonlisävero menee kuten missä tahansa yrityksessä. Laskulle on lisättävä arvonlisävero (24, 14 tai 10 prosenttia) tai vastaavasti Odeal voi lähettää laskun käänteisellä arvonlisäverolla (mm. rakennusalalla). EU:ssa laskutetaan yleensä käänteisellä arvonlisäverolla ja tällöin lasku lähtee ilman arvonlisäveroa ja vero siirtyy saajan hoidettavaksi. EU-alueen sisällä oleville asiakkaille tarvitaan VAT-numero, jonka saat toimeksiantajalta.

  Yleinen verokanta 24 %

  Yleinen arvonlisävero on 24 %, mutta tietyt toimialat ovat oikeutettuja kokonaan arvonlisäverottomaan tai alennettuun verokantaan.

  Alennettu verokanta 10 %

  – Liikunnanohjaus, kun kyseessä on palvelu, jolla annetaan mahdollisuus liikunnan harjoittamiseen
  – Kirjat

  Arvonlisäverotuksen ulkopuolelle jäävä toiminta, verokanta 0 %

  – Esiintyvän taiteilijan palkkio
  – Euroopan unionin ulkopuolella sijaitsevan asiakkaan laskutus

  Käännetty verovelvollisuus

  – Rakennuspalvelun myynti yritykselle, joka myy rakentamispalvelua muutoin kuin satunnaisesti (Rakennusalan käännetty alv)
  – Toisessa EU-maassa sijaitsevan yrityksen/yhdistyksen laskutus, kun asiakkaalla on voimassa oleva VAT-numero

  HUOM! Joitain töitä ei voi laskuttaa Odealin kautta muun muassa luvanvaraisuuden takia. Katso esimerkit täältä!

 • Verokortti

  Minkä verokortin toimitan? Onko tulo sivutuloa?

  Meille ei ole merkitystä verokortin tyypillä. Pidätämme veron meille toimittamasi verokortin mukaan – se voi olla päätoimen tai sivutulon verokortti. Verottaja laskee kaikki vuoden aikana tienatut tulot yhteen ja verottaa kaikkia tuloja samalla veroprosentilla riippumatta siitä, onko ne ansaittu pää- tai sivutoimesta. Ainoastaan työkorvauksen verokortti ei käy, koska Odeal maksaa palkkaa, eikä työkorvausta. Verokortissa pitää siis lukea, että se on palkkaa varten.

  Lähetä verokorttisi ennen palkanmaksua

  Tarvitsemme verokorttisi viimeistään palkanmaksun yhteydessä. Voit lähettää meille minkä tahansa verokortin ja myös freelancer-verokortti käy meille. Jos tarvitset uuden verokortin, saat sen kätevästi suoraan Verottajan sivuilta.

  Verokortin voit lähettää meille nettipalvelun kautta, postilla tai sähköpostilla info@odeal.fi

  Verokorttia lähettäessä tarkista, että meille tulee vain verokortti eikä saamaasi selvitysosaa. Verokortin ja muutakin postia voi lähettää meille maksutta ilman postimerkkiä alla olevaan osoitteeseen.

  ODEAL OY, TUNNUS 5019685

  00003 VASTAUSLÄHETYS

  Lataa kuori tästä

Palkkalaskuri

Laske palkkalaskurilla arvio paljonko voisit ansaita työstäsi!

Ajankohtaista

Lue blogista ajankohtaiset uutiset, tiedotteet ja parhaimmat vinkit kevytyrittäjille!

Miten voimme auttaa?

Asiakaspalvelumme auttaa sinua arkisin klo 9-18, puhelinnumero 0800 0 4848

Laskutus on ilmaista

Laskujen lähettäminen on aina maksutonta. Rekisteröidy käyttäjäksi ja aloita nettipalvelun käyttö laskujen tallentamiseen ja lähettämiseen.

Kattava vakuutus

Saat automaattisesti kauttamme vapaaehtoisen tapaturma- ja vastuuvakuutuksen. Järjestämme sinulle tarvittaessa myös YEL-vakuutuksen eläkevakuutusyhtiömme kautta.

Asiantunteva neuvonta

Tuemme sinua kaikissa yrittämiseen liittyvässä asiassa. Chat palvelee kaikilla sivuillamme ja puhelimella saa yhteyden arkisin 9-18.

Maksamme hetipalkkaa

Tarjoamme myös hetipalkkamahdollisuuden, jolloin saat palkan jo laskutuspäivänä. Nopeimmillaan palkka laskutuksesta on tililläsi jo samana päivänä.

Palvelumaksu

 2-5 %

Palvelumaksu on 5 %, kun laskutuskertymä on alle 60.000 euroa. Palvelumaksumme laskee mitä enemmän laskutat palvelumme kautta.

Aloita nyt REKISTERÖIDY NYT

Rekisteröidy maksutta jo tänään.

Nettipalvelumme toimii kaikilla laitteilla ja on käytössäsi 24/7. Luot siellä asiakkaita, laskuja, matkalaskuja ja hallinnoit varojasi.

[contact-form-7 404 "Not Found"]