Lehdistä voi lukea aika ajoin kuinka moni yritys epäonnistuu ja kuinka vaikeaa yrittäminen on. Tilastokeskuksen luvut konkurssiin päätyneistä tai lopettaneista yrityksistä eivät nekään ole aina niitä kaikkein kannustavimpia. Pelkästään vuonna 2016 toimintansa lopetti 24 870 yritystä. Osa lopettamisista on luonnollisesti myös positiivisten muutosten, kuten eläköitymisen tulosta.

Osa yrityksistä kuitenkin onnistuu. Miten siis minimoida yrittämisen alkutaipaleen riskit ja välttää kardinaalimokat?

Asiakaskunta ensin

Ilman asiakkaita ei ole yritystoimintaa. Piste. Moni yrittäjä ajattelee, että asiakkaita alkaa tulla heti alusta lähtien ovista ja ikkunoista. Alkuun on hyvä miettiä seuraavia:

  • – Keitä asiakkaasi ovat?
  • – Mistä he tietävät sinut ja mistä he tulevat?
  • – Miksi he valitsevat sinut, eivätkä kilpailijaasi?
  • – Kuinka pitkälle ajalle asiakkaita on?

Lukuisat yritykset ovat lässähtäneet jo alkutekijöissään, kun asiakkaita ei olekaan ollut riittävästi. Se ei paljon auta vaikka olisi kuinka hienot nettisivut, logo ja upeasti sisustetut toimitilat, jos ei ole asiakkaita. Mieti siis asiakaskunta ensin kuntoon, ennen kuin lähdet höntyilemään.

Numerot kuntoon

Numerot eivät valehtele. Vaikka yritysidea olisi kuinka hyvä ja asiakkaitakin riittäisi, vain tulokset ratkaisevat. Toisinaan liiketoiminta ei ole lähtökohtaisestikaan kannattavaa tai katteet ovat hyvin pienet. Nämä on hyvä miettiä etukäteen.

  • – Paljonko kiinteät ja muuttuvat kulusi ovat?
  • – Montako asiakasta viikossa/kuukaudessa tarvitset, että kulut on katettu?
  • – Paljonko sinulle jää käteen menojen jälkeen?
  • – Miten voisit parantaa katteitasi?

Kannattaa laskea numerot kuntoon alusta pitäen, että tekemisessä on edes järkeä. Paremmilla laskelmilla ja liiketoimintasuunnitelmalla moni yritys saattaisi olla vielä toiminnassa.

Yritä ennen yrityksen perustamista

Mitä jos voisit kokeilla liikeideaasi melkeinpä riskittä? Alkaa brändämään ja markkinoimaan itseäsi, hankkimaan asiakkaita, myymään osaamistasi ja mainostamaan palveluitasi ilman, että joudut hoitamaan yrityksen byrokratiapuolta ja ottamaan suuria riskejä.

Odeal kevytyrittäjänä se onnistuu. Voit esimerkiksi kokeilla liikeideaasi, aloittaa sivutoimisesti ja laskuttaa asiakkaita Odeal laskutuspalvelun avulla. Mikäli liiketoiminta lähtee kasvamaan ja asiakkaita riittää, yrityksen perustaminen onnistuu helposti sitten ja riskit ovat huomattavasti pienemmät. 

Aloita rekisteröitymällä jo tänään maksutta!