Alle on listattu tekijöitä, jotka helpottavat kevytyrittäjän toimintaa tämänhetkisen poikkeustilan aikana.

Kevytyrittäjän työttömyysturva

Suomen hallitus on esittänyt 20.3.2020, että yrittäjät saavat väliaikaisesti oikeuden työttömyyspäivärahaan. Kevytyrittäjät määritellään työttömyysturvalainsäädännössä pääsääntöisesti yrittäjiksi. Kevytyrittäjät voivat hakea työttömyysturvaa perustelemalla, miten koronaviruskriisi on heikentänyt yritystoimintaa. Jos epidemia on pienentänyt toimintaasi tai tulosi ovat loppuneet kokonaan, voit ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-palvelussa.

2.4.2020 hyväksyttiin muutos, että yritystoiminta tai opinnot eivät ole enää este työttömyystuen saamiselle. Muutos nopeuttaa työn ohella yritystoimintaa harjoittavan tai opiskelevan lomautetun henkilön työttömyysetuuden hakemista ja saamista.

Lue lisää työttömyysturvasta täältä.

Kela
Tartuntatautipäiväraha

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä karanteenin aikana. YEL-vakuutettuna voit saada tartuntatautikorvausta YEL-työtulon perusteella. Myös vakuuttamaton voi tietyin kriteerein saada korvausta. Lisää tietoa tartuntatautipäivärahasta löydät Kelan sivuilta.

Sairauspäiväraha

Sairauspäiväraha korvaa työkyvyttömyyden aiheuttamaa ansionmenetystä alle vuoden kestävissä tapauksissa. Kevytyrittäjän sairauspäiväraha muodostuu edeltävän 12 kuukauden YEL-tulon ja palkkatulon mukaan. Lue lisää sairauspäivärahasta Kelan sivuilta.

YEL-vakuutus
Nykyinen YEL-työtulotaso kannattaa tarkistaa omasta eläkevakuutusyhtiöstäsi. Työtulotasoa pienentämällä YEL-maksukin on pienempi. Vakuutusyhtiöstä voit tiedustella myös joustoa maksuihin.

THL
THL julkaisee ajankohtaista tietoa ja ohjeita koronaviruksesta. THL on koonnut sivuilleen myös viestintämateriaaleja, jotka soveltuvat hyvin käytettäväksi esimerkiksi omassa liiketoiminnassasi.

Verohallinto
Nykyinen veroprosentti kannattaa mukauttaa työtulon mukaiseksi. Veroprosentin muutoksen teet kätevästi Verohallinnon OmaVerossa.

Muista ettet ole yksin!

Asiakaspalvelumme auttaa mielellään kaikissa tilanteeseen liittyvissä kysymyksissä.