Aikaisemmin Odeal Oy:n kautta laskuttaneet yksityishenkilöt ovat kuuluneet TYEL-vakuutuksen piiriin, mutta jatkossa kaikki itsensätyöllistäjät kuuluvat YEL-vakuutuksen piiriin. Taustalla on työeläkeyhtiön, ei Odeal Oy:n päätös. Pääsääntöisesti emme siis enää pidätä maksamistamme palkoista eläkevakuutusmaksuja. Aikaisemmista palkoista maksetut TYEL-maksut on kerryttäneet työeläkettä normaalisti.
YEL-vakuutus tulee ottaa silloin, kun laskutuspalvelun kautta tienattu työtulo ylittää 7.645,25 euroa vuodessa ja jos laskuttajan yhtäjaksoinen yrittäjätoiminta kestää neljä kuukautta.
Muutos ei vaikuta takautuvasti eli jo maksetut työelävakuutusmaksut kerryttävät eläkettäsi ihan normaalisti. Ottamasi YEL-vakuutuksen maksuerien laskut tulevat jatkossa suoraan sinulle itsellesi, sillä maksut ovat verovähennyskelpoisia.

Mitä pitää tehdä?

Nettipalveluun on lisätty linkki eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen räätälöityyn palveluun, jonka kautta voit ottaa YEL-vakuutuksen itsellesi. Tämä tulee siis tehdä, mikäli työtulo ylittää 7.645,25 euroa vuodessa, yhtäjaksoinen yrittäjätoiminta on kestänyt neljä kuukautta ja et saa työeläkelakien mukaista vanhuuseläkettä.