Arvonlisäverolla tarkoitetaan veroa, jonka myyjä sisällyttää palvelun tai tavaran myyntihintaan. Yritysten välisissä liiketoiminnoissa ostava yritys voi vähentää arvonlisäveron, jonka myyjäyritys on häneltä laskuttanut. Edellytyksenä toki on se, että yritykset ovat arvonlisäverorekisterissä ja että tavaraa tai palvelua käytetään arvonlisäverollisessa liiketoiminnassa. Arvonlisävero on tarkoitettu kuluttajien maksettavaksi.
Arvonlisäverovelvollisia ovat kaikki ne, jotka harjoittavat liiketoiminnan muodossa tavaroiden ja palveluiden myyntiä. Yritykset maksavat kerätyn arvonlisäveron valtiolle kuukausittain. Yksityishenkilöt eivät voi vähentää arvonlisäveroa omassa verotuksessa. Käytännön esimerkkinä kuluttaja ostaa kaupasta takin hintaan 124 euroa. Hinta on muodostunut 100 eurosta lisättynä 24 prosenttia arvonlisäveroa. Kauppias saa takista 100 euroa ja 24 euroa tulee tilittää valtiolle. Kun kauppias on ostanut takin myymäläänsä, saa kauppias vähentää ostetun tuotteen arvonlisäveron oman myynnin arvonlisäverosta ja tilittää valtiolle arvonlisäveron erotuksen.

Kuinka paljon arvonlisävero on?

Arvonlisäveron määrä vaihtelee ja 1.1.2013 alkaen useammat tavarat ja palvelut ovat 24 prosentin arvonlisäveron piirissä. Elintarvikkeissa arvonlisävero on 14 prosenttia. Matkaliput, kirjat, lääkkeet, liikuntapalvelut, majoitus, kuljetuspalvelut ja kulttuuripalvelut arvonlisävero on 10 prosenttia.

Onko kaikki yritystoiminta arvonlisäverollista?

Yleisesti tavaroiden ja palveluiden myynti on arvonlisäverollista. Arvonlisäveroa ei kanneta kuitenkaan kaikista liiketoiminnoista ja poikkeuksena voidaan mainita mm. kiinteistöjen ja osakehuoneistojen myynti, terveyspalvelut ja sosiaalihuoltopalvelut.
Lisäksi jos yrityksen liikevaihto tilikaudessa jää alle 8500 euron, ei yrityksen tarvitse ilmoittautua arvonlisäverorekisteriin. Toisaalta tällöin yritys ei voi vähentää myöskään ostojen arvonlisäveroa verotuksessa.

Miten arvonlisävero lasketaan?

Tuotteen tai palvelun hintaan lisättävän arvonlisäveron määrä saadaan kertomalla myyntihinta sopivalla verokannalla. Esimerkiksi tuotteen veroton hinta on 100 euroa ja siihen sovelletaan 24 prosentin verokantaa: myyntihinta 100 euroa x 1,24 = 124 euroa. Verollinen tuotteen myyntihinta on tällöin 124 euroa.
Jos halutaan saada selville tuotteen arvonlisäveroton hinta, jaetaan tuotteen arvonlisäverollinen myyntihinta 1,24: myyntihinta 124 / 1,24 = 100 euroa.

Otetaanko arvonlisävero huomioon tarjouksessa?

Kyllä otetaan. Tarjousta tehdessä tulee huomioida, että tavaroiden ja palveluiden myynti on yleensä arvonlisäverollista. Asiakkaalta laskutetta hinta tulee olla arvonlisäverollinen. Kaikki myynti on arvonlisäverollista, mukaanlukien palveluiden ja tuotteiden yhteydessä asiakkaalta perittävät toimitus-, matka- tai postikulut. Yritykselle tehtävässä tarjouksessa hinta ilmoitetaan yleensä ilman arvonlisäveroa, mutta tarjouksessa mainitaan, että hintoihin lisätään kulloinkin voimassaoleva arvonlisävero. Kuluttajille ilmoitettaviin hintoihin on lisättävä arvonlisävero.

Ulkomaankaupan arvonlisäverotus

Toiseen EU-maahan voidaan myydä tavaraa tai palvelua ilman arvonlisäveroa, jos myyjällä on tiedossa ostajan voimassa oleva alv-numero.