Koronaviruksen aiheuttama tilanne heijastuu monella tavalla suomalaisiin, myös kevytyrittäjiin. Monilla on mielessä terveydentilan lisäksi myös työtilanne.

Varsinaiseen epidemiaan liittyen pyydämme kaikkia ottamaan viranomaisten ohjeet vakavissaan ja seuraamaan uusimpia ohjeita osoitteesta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Tässä 5 ajankohtaista vinkkiä kevytyrittäjille

1. Etätyöskentely

Kaikilla aloilla etätyöskentely ei tietenkään onnistu, mutta mikäli siihen on mahdollisuus, on nyt oiva hetki panostaa etätyöhön. Etätyö vaatii lähtökohtaisesti aina tietyn vähimmäismäärän erilaista teknologiaa, jolla etätyöskentely mahdollistetaan. Hyviä työkaluja ovat esimerkiksi:

– Slack, Google Chat tai Facebook Workplace kätevään ammatilliseen pikaviestintään
– Google Meets (Entinen Google hangouts), Slack video calls tai Skype sisäisiin tapaamisiin
– Ulkoisiin asiakastapaamisiin esimerkiksi Zoom tai Join Me
– Projektin hallinnassa esimerkiksi Trello tai Monday.com
– Lisäksi luonnollisesti sähköposti- ja kalenteriohjelmien merkitys korostuvat etätyöskentelyssä entisestään

2. Siirrä keikat myöhemmäksi

Mikäli työtehtävät eivät etänä onnistu, voi miettiä pystyykö toimeksiantoja suoraan siirtämään myöhemmäksi ilman isompia peruutuksia. Tämä ei tietenkään paljon lohduta juuri nyt, mutta parempi kuin keikkojen täysi peruuntuminen.

3. Liiketoiminnan kehittäminen

Jos varsinainen liiketoiminta hidastuu, mutta omaan toimintaan kuuluu esimerkiksi oman osaamisen markkinointia tai brändäämistä, on nyt hyvä aika kehittää omaa toimintaansa. Tämä ei tietenkään liity läheskään kaikkiin aloihin, mutta esimerkiksi freelancerit voivat esimerkiksi kehittää:

– Sisällön, mainoksien, blogitekstien suunnittelu ja tuottaminen tulevaisuutta varten. Jos on pidemmän aikaa halunnut kehittää esimerkiksi somenäkyvyyttään tai aloittaa bloggaaminen, nyt voi jo kirjoittaa muutaman blogitekstin tai ideoida pari päivitystä “takataskuun”.

– Suunnittele ja kehitä uusia ja vanhoja palveluita. Oletko pidemmän aikaa halunnut viedä osaamistasi verkkoon esimerkiksi verkko-ohjausten tai valmennuksien muodossa? Tai onko vanhoissa palveluissa kehitettävää? Nyt saattaa tulla muutaman viikon hyvä ideointitauko muista töistä.

– Nyt on myös hyvä aika opiskella uutta esimerkiksi verkkovalmennuksien tai ilmaisten Youtube-videoiden johdolla.

4. Tarjoa muutakin osaamistasi

Vielä emme tiedä mihin tilanne kehittyy, mutta yhteiskunta jatkaa toimintaansa ja saattaa tarvita lisäkäsiä esimerkiksi ruoanjakelussa tai siivoustehtävissä. Mieti olisiko nyt mahdollisuus laajentaa palvelutarjontaasi muillekin sektoreille!

5. Toimeksiantaja – Kehitä toimintaasi kevytyrittäjän avulla!

Edelliset vinkit eivät koske pelkästään kevytyrittäjiä, vaan myös toimeksiantajia. Nyt olisi oiva aika uudistaa nettisivuja, tilata yrityksen esittelyvideo tai markkinointikonsultointia.

Koronaviruksen aiheuttama tilanne on vaikea, eivätkä seuraavat viikot tule olemaan helppoja. Huolehtikaa terveydestänne ja pitäkää toisistanne huolta.

– Odealin väki